Geen boeterente voor te laat opgelegde erfbelasting.

De Belastingdienst zal geen rente heffen over erfbelasting die te laat wordt opgelegd door problemen bij de fiscus zelf. Het gaat over aanslagen bij aangiften van erfenissen vanaf 1 januari 2017.

De regeling geldt zolang dat nodig is, maakt staatssecretaris Menno Snel (Financiën) woensdag bekend. Hij wil niet dat nabestaanden de dupe worden van de vertraging bij de invoering van een nieuw automatiseringssysteem voor de schenk- en erfbelastingen.

Snel noemt de huidige situatie vervelend voor belastingplichtigen die een dierbare hebben verloren. Al in rekening gebrachte belastingrente over aangiften vanaf 1 januari wordt door de Belastingdienst teruggegeven.

Door de vertraging zullen veel aanslagen later dan normaal worden opgelegd. Het zal de schatkist dit jaar 450 miljoen euro schelen, is eerder al berekend. Het bedrag zal de komende jaren alsnog worden geïnd.

Erfbelasting wordt door critici als een onrechtvaardige belasting gezien, omdat over de erfenis al inkomsten- en vermogensbelasting is betaald.