Administratiekantoor of accountant?

Breng je je administratie onder bij een administratiekantoor of bij een accountant? Er is vaak onduidelijkheid over het verschil tussen administratiekantoren en accountants, dit komt omdat de termen vaak door elkaar worden gebruikt. Veel ondernemers die bij een administratiekantoor zitten noemen het een accountant, omdat dit professioneler klinkt en zelfs sommige boekhouders noemen zichzelf accountant, terwijl dit strikt genomen strafbaar is.


Wat is een boekhouder?

Iedereen mag zichzelf boekhouder noemen, het is namelijk een vrij beroep. In tegenstelling tot wat de meesten denken hoef je geen opleidingen of diploma’s te hebben om boekhouder te kunnen zijn. Er vindt ook geen toetsing van de kwaliteit plaats, dus ook iemand zonder voldoende kennis kan een administratiekantoor opzetten.

Er zijn wel opleidingen tot boekhouder en eigenaar administratiekantoor en hiervoor krijg je ook een diploma. Er zijn verschillende soorten opleidingen voor, van praktijkdiploma’s op mbo niveau tot financiële opleiding op universitair niveau. Er is ook een groot verschil tussen weten hoe een boekhoudprogramma werkt en kennis hebben van de belastingwetten. Mensen met een praktijkdiploma weten vaak alleen hoe ze feitelijke een administratie moeten voeren en hebben geen verstand van mogelijke voordeelregels en aftrekposten voor ondernemers e.d.

Aandachtspunten bij de keuze voor een boekhouder 

De kwaliteit van de boekhouders loopt dus nogal uiteen, er zijn wel een aantal koepelorganisaties die de kwaliteit waarborgen, administratiekantoren die hierbij zijn aangesloten zullen aan bepaalde eisen moeten voldoen.

De term belastingconsulent wordt ook regelmatig gebruikt, een belastingconsulent is niets meer dan iemand die bij de belastingdienst heeft aangegeven dat hij/zij voor andere ondernemers de aangiftes verzorgt. In principe kan iedereen een brief sturen naar de belastingdienst en als belastingconsulent worden ingeschreven, hier zijn geen diploma’s voor vereist. Een belastingconsulent is dus een boekhouder die staat ingeschreven bij de belastingdienst.


Wat is een accountant?

Accountant is in tegenstelling tot boekhouder een beschermd beroep. Hiervoor is dus wel een opleiding en diploma vereist, jezelf uitgeven voor accountant zonder dat je hiervoor het diploma hebt is strafbaar. Je hebt twee soorten accountants de AA (Accountants Administratieconsulent) en RA (Register Accountant).

De AA accountant heeft de HBO opleiding accountancy afgerond en de verplichte praktijkstages doorlopen. De RA accountant heeft de universitaire opleiding accountancy afgerond en daarna het postdoctoraal tot Register Accountant en ook deze heeft de verplichte praktijkstage van 3 jaar volbracht. Je bent dus niet zo maar accountant.

De taak van accountants is het controleren van de cijfers, over het algemeen worden de cijfers opgesteld door een boekhouder en gecontroleerd door een accountant. Er zijn accountants die zelf de cijfers opmaken.

Een accountant is alleen voor middelgrote tot grote bedrijven verplicht (vanaf 50 man personeel en > 8,8 miljoen aan omzet) hier zullen de meeste ondernemers dus niet mee te maken krijgen. Wel kan een bank bij een lening een accountantsverklaring als vereiste stellen omdat dit meer zekerheid geeft dan een ( niet gecertificeerde) boekhouder.

Waarom juist kiezen voor een boekhouder?

Voor de meeste ondernemingen is een boekhouder dus voldoende. Het voordeel van boekhouders is dat deze gemiddeld genomen een stuk goedkoper zijn dan accountants. Het tarief van accountants ligt over het algemeen boven de € 100 per uur, terwijl dit voor boekhouders vaak tussen de € 40 en € 75 per uur ligt.

Daarnaast zijn accountants specifiek opgeleid voor controlewerkzaamheden en in mindere mate voor het voeren van een administratie. Vooral voor kleinere ondernemingen ontbreekt bij accountants vaak de specialistische kennis met betrekking tot belastingregels voor kleine ondernemers. Een accountant is dus niet per definitie beter dan een boekhouder, het zijn twee verschillende vakgebieden.

Ons advies

Het advies is dan ook om de boekhouding uit te besteden aan een administratiekantoor die is aangesloten bij een koepelorganisatie. Een accountant gebruik je alleen wanneer je meer dan 50 werknemers en meer dan 8,8 miljoen aan omzet hebt of wanneer de bank bijvoorbeeld een accountantsverklaring vereist. Een accountant is meestal fors duurder en niet per definitie beter.


Zoek je een goede boekhouder?

Je kunt nu je boekhouding en administratie aan ons uitbesteden. Neem hiervoor gerust vrijblijvend contact met ons op om te zien wat wij voor je kunnen betekenen!