Boekhouding uitbesteden of zelf doen?

Voor veel ondernemers is de boekhouding / administratie een stressfactor, dit komt omdat mensen er te weinig kennis van hebben of het gewoon echt niet leuk vinden om te doen. Dit hoeft geen nadeel te zijn, je bent ondernemer om te ondernemen en daarvoor hoef je niet een financieel wonder te zijn. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de boekhouding goed gebeurt, dus als je het zelf niet doet zorg er dan wel voor dat je het uitbesteedt.

In het artikel boekhouding is beschreven hoe een boekhouding eruit ziet, op zich is dit niet heel moeilijk, maar je moet wel rekening houden met belastingregels. Er zijn veel specifieke regels over welke kosten je wel in je bedrijf mag meenemen en welke niet. Zo mag je bijvoorbeeld brandstof voor je auto niet als kosten nemen als je auto niet op de zaak staat, je mag dan alleen een kilometervergoeding in rekening brengen. Ook zijn er een aantal voordeelregels voor ondernemers waar je in veel gevallen als ondernemer voor in aanmerking kunt komen.

Voor kleine bedrijven is de boekhouding wel zelf te doen, zodra het bedrijf wat groter wordt dan wordt het steeds meer specialistisch werk en zal het veel tijd kosten om je hier zelf in te verdiepen.

Als je boekhouden leuk vindt en je bereid bent je hierin te verdiepen dan is het heel goed mogelijk om dit zelf te doen. Als je niks met boekhouden hebt en er tegenop ziet dan raad ik aan het uit te besteden. Als ondernemer moet je doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent en als boekhouden niet je ding is dan kost het vaak veel tijd en ergernis, terwijl je je beter kunt focussen op de groei van je bedrijf.

Een boekhouder / administratiekantoor die gespecialiseerd is op het gebied van ondernemingen heeft vaak veel meer kennis van aftrekposten dan dat je zelf kunt uitzoeken. Over het algemeen zal een goede boekhouder / administratiekantoor dus ook meer aan belastingvoordeel opleveren dan dat hij/zij kost. Je moet hier wel een goede boekhouder voor hebben.

Wat vaak een nadeel is van een administratiekantoor dat is dat zij alleen de boekhouding doen voor de belastingaangiftes en dus niet voor je eigen inzicht. Veel boekhouders gebruiken standaard overzichten met posten en vegen zoveel mogelijk omzet en kosten op één hoop, omdat dit voor hun minder werk is. Hierdoor heb je dus niet het inzicht dat je nodig hebt. Zoek dus een administratiekantoor die je het inzicht kan leveren dat je nodig hebt om je bedrijf te kunnen sturen.

Of je de administratie nu zelf doet of niet, het belangrijkste is dat het gebeurt en dat het vooral goed gebeurt.